vestmarka1Artikkelen er skrevet av Simen Bø.

Vestmarka
Vestmarka er et stort skogsområde og ligger i kommunene Bærum, Asker og Lier. Det brukes til mange forskjellige ting, blant annet sykling, overnatting, beiting og jakting.

Kronprinsens kuer ferdes i Vestmarka
Det er ikke bare vanlige kuer som går og beiter i Vestmarka, å nei da, det er Kronprins Haakons kuer som går der. Mange sier at de er med på å vedlikeholde kulturlandskapet de beiter i, som er rundt Semsvannet. Det hender de tar seg en tur bort til Sandungen nå og da. Når du tar deg en tur rundt Semsvannet er det også mulig at du ser kronprinsen ute å jogge.

Jakting i Vestmarka
Er du en av dem som liker å jakte på forskjellige dyr, kanskje til og med på slutten av året? Da må du bli med Asker Jeger og Fiskeforening på jakten deres i høst! De jakter blant annet på elg og småvilt i løpet av perioden september til desember.

Turgåing i Vestmarka
Turgåing er jo noe som alle burde prøve. I Vestmarka kan du gå deg noen gode turer, og det er veldig stort, så du kan gå helt fra Solli til Semsvannet! Ved Sem Gjestegård er det en liten kafé, som du kan besøke hvis du blir sulten eller tørst på turen.

Sykling i Vestmarka
Terrengsykling er det veldig mye av i Vestmarka, og det er mange syklister som sykler i marka. Det er også et ritt som kalles Vestmarksrittet som arrangeres der hvert år. Det er en ganske teknisk løype, men det er ikke noe problem å sykle der.

Overnatting i Vestmarka
Har du lyst til å ta med klassen din på tur, eller et par venner? Da bør dere dra til Vestmarka! Der er det veldig mange fine steder å overnatte på, spesielt Sandungen. Sandungen er et lite sted som ligger ca 3 km fra Solli parkeringsplass. Det er et veldig spesielt sted, og det er ganske mange steder å slå opp teltet sitt på. Det er også bademuligheter der for de som ønsker å bade.

Vestmarka er et fint sted å ta en overnattingstur med klassen, sykle deg en god sykkeltur eller stå på ski. Alt i alt, Vestmarka er et veldig spesielt sted, og er du heldig, kan det hende du ser en flokk med kuer som beveger seg rundt i skogen.

Vestmarksrittet_1Vestmarksrittet
Vestmarksrittet er et sykkelritt som blir arrangert hvert år av Asker Cykleklubb 19. juni. Første gang rittet ble arrangert var i 2005, så det er et veldig nytt ritt. I år var det over 1400 syklister som syklet rittet, både barn og voksne.

Løypa (13-16 år)
Her er løypebeskrivelsen Vestmarksrittet 13-16 år 2010:
Løypa starter på Føyka grusbane, og følger Drammensveien til Tomra. Den følger veien mellom Asdøltjern og Engersetra. Der tar løypa av mot Sandungen, og videre på ganske mye terreng til Furuholmen og lysløypa før Gupu. Der møter man en ganske lang vei som består av steiner, grus og jord. Denne følger man da helt til mål. Løypa er 29,5 km lang, og alle forventes å komme i mål før to timer har gått.

Løypa (voksne)
Her er løypebeskrivelsen Vestmarksrittet voksne 2010:
Løypa starter også, som ungdommens løype, på Føyka grusbane. Derfra sykles det opp til Borgen og så gjennom Drengsrudmarka. Så sykles det opp til Solli, og ut i de vanskelige veiene i Vestmarka. Rittet kommer ned ved Sem Gjestegård, og derfra sykles det på en grusete gangvei mot Asker sentrum. Deretter avsluttes rittet med en runde rundt Føyka Idrettspark. Løypa er 44 km lang.

Vestmarksrittet_2Har du lyst til å prøve ut hvordan det er å sykle et hardt sykkelritt uten å være med i Birken? Da bør du prøve Vestmarksrittet til neste år! Sees der!